käyttäjien luoma sisältö - user generated content

Tutkimuksen mukaan kuluttajat ovat vuonna 2024 kiinnostuneempia käyttäjien luomasta sisällöstä (UGC) kuin hienostuneesta ja ammattimaisesta sisällöstä, jota yleensä nähdään maksetuissa mainoksissa tai yritysten omissa markkinointiviestintäkanavissa. Käyttäjien luoma sisältö, kuten arvostelut ja käyttäjien jakamat kuvat ja videot, tuntuu heistä aidoimmalta ja luotettavammalta. Tämä tyyppinen sisältö vetoaa enemmän nykyajan yleisöihin. (Leveraging UGC in 2024: Trends, insights and examples)

@sidostesocks #sideostesocks #käärijä #chachacha

Vaikuttajamarkkinointi (Influencer marketing) hyödyntää tunnettujen henkilöiden tai vaikuttajien seuraajakuntaa ja uskottavuutta markkinoinnin edistämiseen, kun taas UGC-markkinointi (User-Generated Content) keskittyy käyttäjien luomaan sisältöön, kuten arvosteluihin, kuvapostauksiin ja videoihin, jotka edistävät tuotetta tai palvelua. Vaikuttajamarkkinoinnissa vaikuttajat tuottavat sisältöä, kun taas UGC-markkinoinnissa käyttäjät tai asiakkaat ovat sisällön luojia. Molemmat tavat ovat vaikuttamista 'tavallisten' ihmisten mielipiteisiin ja kiinnostuksen herättämiseen. Molemmat markkinointitavat ovat myös käyttäjien luomaa autenttista sisältöä. Mainonta tapahtuu yleensä sosiaalisen median kanavien kautta, kuten blogien, tubettajien, podcastien, Snapchatin, Instagramin tai TikTokin. Uusia palveluita kehittyy jatkuvasti, kuten esimerkiksi Metan omistama WhatsApp, joka on tuonut uudistuksia viestipalveluunsa kanavien ja tilojen avulla. Yksityiset ihmiset, viranomaiset tai urheiluseurat voivat lähettää viestejä ja kuvia kanavaansa seuraaville. Vaikuttajan viesti voi käytännössä näkyä monissa muissakin eri kanavissa, kuten painetuissa printtimedioissa, ulkomainonnassa, tapahtumissa ja muissa kohtaamisissa. Tyypillisesti vaikuttaja tuottaa tekstiä, valokuvia, ääntä tai videoita digitaalisille alustoille.

Käyttäjien luoma sisältö voi auttaa yrityksiä esimerkiksi uuden tuotteen lanseerauksessa, myynnin kasvattamisessa tai brändimielikuvan vahvistamisessa kohdeyleisön keskuudessa. Vaikuttajamarkkinoinnissa yritys tekee yhteistyösopimuksen vaikuttajan kanssa, joka luo sisältöä yrityksen tuotteista omalla kanavallaan. UGC-markkinoinnissa asiakkaat julkaisevat kuvia tai videoita sosiaalisessa mediassa käyttäen tietyn yrityksen tuotteita. Tämä on erittäin tehokasta markkinointia, ja edullista yrityksen kannalta, koska se antaa todellisia käyttökokemuksia tuotteista ja voi vahvistaa brändin näkyvyyttä ja luotettavuutta.

Miten UGC vaikuttaa media-ammattilaisiin?

Töitä on varmasti vähemmän, sillä ihmiset eli asiakkaat ja yritykset eivät enää maksa pelkästä kuvaamisesta. Ratkaisuna voisi olla moniosaamisen korostaminen. Valokuvaaja voi myydä osaamistaan sisällöntuottajana, joka luo UGC-materiaalia. Ammattivalokuvaaja voi ehdottomasti toimia esimerkiksi mediatalossa tai toiminimellä luomalla user-generated-tyylistä, käyttäjän näköistä sisältöä. Vaikka ammattivalokuvaajat ovat taitavia luomaan korkealaatuista ja hienostunutta sisältöä, he voivat myös tuottaa mainoskuvia, jotka näyttävät luonnollisemmilta ja ‘epäammattimaisemmilta’, tavallisen ihmisen ottamalta valokuvalta. Pienemmällä panostuksella, korostaen visuaalista puolta.

Tällainen sisältö voi olla erityisen tehokasta tietyissä markkinointitilanteissa, kun yritys haluaa välittää aitouden ja spontaanisuuden tunteen tuotteistaan. Näiden kuvien ei tarvitse olla niin täydellisiä ja siistejä kuin perinteiset mainoskuvat, vaan ne voivat näyttää enemmän siltä, että ne olisivat peräisin tavallisten ihmisten omista päivityksistä sosiaalisessa mediassa. Tällainen lähestymistapa voi auttaa brändejä luomaan yhteyden yleisöönsä ja herättämään heissä tunnetason reaktion. Ammattivalokuvaajat voivat siis hyvin soveltaa taitojaan luomaan käyttäjien luomaa sisältöä vaikuttajamarkkinoinnin kontekstissa.

Tämä on erittäin tärkeä huomio, ja se korostaa kuluttajien tarvetta aidommille ja todellisemmille mainoksille. Todellisten 'oikean elämän' tilanteiden esittäminen resonoi usein paremmin kuluttajien kanssa, koska se luo tunnetason yhteyden ja herättää heissä samaistumisen tunteen. Kuluttajat ovat oppineet erottamaan perinteiset studiokuvaukset ja heitä puhuttelee usein enemmän mainos, joka näyttää luonnolliselta ja elämänmakuiselta. Kuluttajat kaipaavat mainoksia, jotka esittävät tilanteita ja sisältöjä, jotka he voivat helposti kuvitella omassa arjessaan. Tällainen sisältö herättää uskottavuutta ja luottamusta brändiä kohtaan. Tämä tieto on arvokasta brändeille (ja valokuvaajille), jotka pyrkivät luomaan mainoksia, jotka puhuttelevat kohdeyleisöään tehokkaasti. Valitsemalla todellisia tilanteita ja aitoja kokemuksia he voivat luoda mainoksia, jotka resonoi paremmin kuluttajien kanssa ja saavuttaa halutun vaikutuksen markkinoinnissa.

Monet ihmiset ovat sitä mieltä, että käyttäjien luoma sisältö vaikuttaa voimakkaasti heidän ostopäätöksiinsä. Kun mietit, mikä saisi Sinut itse ostamaan jotain, mieti, kumpi vaikuttaisi sinuun enemmän: lavastettu studiossa otettu brändikuva vai aito kuva henkilöstä, joka todella näyttää nauttivan tuotteesta?

Digitaaliseen maailmaan syntyneet

Z-sukupolvi ja milleniaalit eli 1980-luvun jälkeen syntyneet Y-sukupolven potentiaaliset asiakkaat etsivät aina käyttäjien luomaa sisältöä arvosteluista. Arvostelut ovat tärkeitä silloin, kun ostoprosessi on jo klikkauksen päässä, ja kun mukana on käyttäjien luomaa sisältöä, ostos on vielä todennäköisempää. Tämä on yksi syy siihen, miksi käyttäjien luomia kuvia pidetään parhaina kuvina markkinoinnissa - ne tekevät osan markkinoinnista firman puolesta. Entä sitten "Alfa-sukupolvi" tai "Generation Alpha". Tämä sukupolvi koostuu niistä lapsista ja nuorista, jotka syntyivät vuoden 2010 jälkeen. Alfa-sukupolvi on ensimmäinen sukupolvi, joka on syntynyt täysin digitaalisen maailman keskelle, ja heidän elämäänsä on vahvasti leimannut teknologian läsnäolo alusta alkaen. Sosiaalinen media ja tekoäly voi tarjota arvokasta tietoa kohdeyleisöstä ja trendeistä, mikä voi auttaa valokuvaajia suunnittelemaan ja kohdentamaan sisältöään paremmin. WhatsApp-markkinointi tuo varmasti uuden ja merkittävän digimarkkinoinnin kanavan nykyisten kanavien joukkoon. Nyt tuo markkinointikeino on jo ottanut tulta alleen Alfa-sukupolven lasten kanavilla ja tiloissa omilla ostos esittelyvideoillaan.

User-generated content = 'luotettava ystävä'

Kulutuskäyttäytymistämme ohjaavat merkittävästi ystävien, perheen ja muiden läheisten antamat arviot, suositukset ja mielipiteet. On väitetty, että näiden läheisten ihmisten mielipiteillä on usein suurempi painoarvo päätöksenteossa kuin tuotteiden ja palveluiden tarjoajien omalla viestinnällä. Suurin osa kuluttajista luottaa eniten juuri läheistensä luomiin verkkojulkaisuihin verrattuna muihin brändiviestinnän muotoihin. Tämä tekee käyttäjien luomasta sisällöstä (UGC) erityisen arvokasta markkinoinnissa. Kun yksilöllä on vahva tunneside esimerkiksi julkisuuden henkilöön, kuten some-vaikuttajaan, tämä suhde voi tarjota hyvinkin hedelmällisen pohjan tehokkaalle markkinoinnille. Seuraajat luottavat vaikuttajiin eli influencereihin ja joiden mielipiteitä he arvostavat. Tämä voi tehdä vaikuttaja- ja UGC-markkinoinnista tehokkaampaa, koska seuraajat voivat kokea, että brändin viesti on lähtöisin 'luotettavalta ystävältä' sen sijaan, että se olisi peräisin tuntemattomalta yritykseltä.

Kun näet ystäväsi tai vaikuttajan jakavan sisältöä ja kokemuksiaan uusista meikki- tai hiustuotteistaan, otat tämän huomioon ja arvostat hänen mielipidettään paljon enemmän kuin sataa samankaltaista viestiä brändiltä. Ystävän tai perheenjäsenen antama suositus vaikuttaa meihin voimakkaammin, koska luotamme heidän rehellisyyteensä ja tunnemme heidän mieltymyksensä ja elämäntilanteensa. Tämä tekee UGC:sta samaistuttavampaa markkinointisisältöä, ja siksi se on usein tehokkaampaa brändin viestinnässä.

Vaikuttaja- ja UGC-tyyppinen markkinointi on ollut läsnä jo pitkään ennen influencereita, sillä muistan jo radiossa tehneeni vuonna 2009 testimonial-soittoja kuuntelijoille, jotka suosittelivat testattuja tuotteitaan. Tavallisten ihmisten suositukset tuotteille ovat painoarvoltaan hyvinkin merkityksellisiä.

Yhteenvetona voidaan todeta, että sosiaalinen media tulee vaikuttamaan sekä ihmisten ostopäätöksiin että valokuvaajan työhön entistä enemmän tulevaisuudessa. On tärkeää, että sekä kuluttajat että media-alan ammattilaiset pysyvät ajan tasalla näistä muutoksista ja osaavat hyödyntää niitä parhaalla mahdollisella tavalla.

Edellinen
Edellinen

MARKKINOINTISUUNNITELMA